Monday, August 1, 2016

Кажете НЕ на убиецот наречен „бело брашно“!

Белото брашно на нашите простори е општопознато и се користи во големи мери. Секојдневно се користи, консумирајќи бел леб, бурек, баници, бели солени и благи пецива итн... Со самото тоа што е познато, достапно и се користи не значи дека е и здраво.
Белото брашно е едно од најштетните состојки во секојдневната исхрана. Тоа е најголем убиец и причинител на многу болести.

Проблемот со  белото брашно настанува кога тоа всушност се појавува, во времето на Луј 14ти, во Франција. До тогаш луѓето се хранеле со брашно од цели зрна и други интегрални производи, со што и не се соочувале со срцеви болести, дијабетес или канцер.  Овие болести почнуваат да се развиваат со консумирањето на белото брашно.

Една интересна приказна реферира на тоа дека французите кои можеле да си ги дозволат колачите и слатките задоволства од бело брашно на француските пекари почнале се повеќе и повеќе да се разболуваат, за разлика од тие кои не можеле да си го дозволат тоа и се хранеле со  производи од интегрално потекло. Докторите од тоа време никако не можеле да ја направат конекцијата помеѓу храната и болестите. Заради непознати причини богатите се разболувале, а сиромашните биле здрави.

Белото брашно е брашно од пченица, со бела боја, од кое најголем дел од состојките кои се потребни на организмот со обработката се извадени. Се што е со важна нутритивна вредност – витамини, минерали, амино киселини и ензими потребни за дигестирање на храната се извадени во процесот на мелење и пречистување, па тоа што останува нема скоро никаква нутритивна вредност.

Во понатамошниот процес, за да ја добие белата боја на брашното му се додава хемикалија, кој е смртно опасна по животот, наречена алоксан. Оваа хемикалија го уништува производството на инсулин, во ќелиите на панкреасот, со што директно предизвикува дијабетес тип 2, односно инсулин – независен дијабетес. На крај се додаваат и вештачки витамини, кои предизвикуваат канцер. 

Отровот по дефиниција е супстанца која преку својата хемиска акција убива, односно го напаѓа нашиот организам; нешто деструктивно и болно. Со оваа дефиниција, белото брашно се квалификува како отров. Суптилен и „сладок“ отров.

Белото брашно го зголемува ризикот од покачување на крвниот притисок, срцев удар, напади, дебелина, дијабетес и висок холестерол. Тоа исто така го зголемува ризикот од канцер и артритис. Белото брашно исто така го намалува имунитетот и е едно од главните причинители на замор, депресија, анксиозност, хипогликемија итн...

За да бидете здрави, енергични и полни со живот, веднаш заменете го белото брашно со брашно од цели зрна – интегрално. Исто така обогатете ја вашата исхрана и со брашно од хељда, наут, кокос, спелт, ориз... Овие видови на брашно, на вашиот организам ќе му донесат многу витамини, минерали, киселини и диететски влакна, за нормално фунцкионирање и зголемување на имунитетот. 

Избегнувајте било што направено од бело брашно – леб, торти, колачи, пецива, палачинки, паста итн... За сите овие производи имате здрава алтернатива, со високи нутритивни вредности. 
Сакајте се себеси и вашите најблиски, изберете здрава исхрана!

ИмуноКујна ви нуди здрава алтернатива за:


*Прочитајте повеќе за:

No comments:

Post a Comment