Thursday, August 4, 2016

Рецепт за „ИмуноМафини“


Време на подготовка: 20 минути
Време на печење: 25 минути
Порции: 16 мафини

Состојки:
450 gr варен наут
100 ml млеко од билно потекло
150 gr стевиа
4 јајца 
3 лажици кокосово масло
2 лажици какао 
4 лажици рогач во прав
1 лажичка прашок за пециво


Подготовка:
Во блендер ставете го наутот и блендирајте го додека не добиете густа смеса. Смесата ставете ја посебен сад и додека додавате млеко мешајте со лажица, со лесни движења. 
Во посебен сад измешајте ги сувите состојки - какао, рогач, пециво и стевиа. 
Со миксер изматете ги четирите јајца. Откако ќе добиете цврста и густа пена, во истиот сад додадете ја смесата од наут и млеко и измешаните суви состојки. На крај додадете ги трите лажици кокосово масло.

Смесата мешајте ја со миксер, на најмала брзина, кратко време за да добиете компактна, воедначена смеса.

Смесата ставете ја во калап за мафини и печете 25 минути, на 180 степени. 

Сервирајте ги мафините со мармалад од шипка или кајсии.

No comments:

Post a Comment