Иако е сместен во групата на јаткасти плодови, бадемот
всушност е член на групата костенести овошја.
Здравствените бенефити од бадемот се големи. Најчесто се
користи како здравствено решение за олеснување на респираторни проблеми,
кашлица, срцеви проблеми, анемија, импотенција и дијабетес. Исто така помага и
во одржувањето на здрава коса, кожа и усна шуплина.
Овој јаткаст плод е богат со витамин Е, калциум, фосфор,
ирон и магнезиум. Исто така содржи и цинк, селен и бакар.
Бадемот е познат по својата нутрициска вредност и убавиот
вкус, па како таков е вклучен во многу диети. Во продолжение ќе ви претставиме
осум научно докажани бенефити од конзумирањето на бадеми.
1. Бадемот е извор на многу хранливи материи кои помагаат во
развивањето на мозокот. Бадемот се смета за есенцијална храна во растењето на
децата. Тој содржи две хранливи материи
потребни за мозокот – рибофлавин и Л-карнитин, кои се основа за покренување на
активноста на мозокот.
2. Бадемот е баланс за виталноста и здравственото ниво на
холестеролот и редукција на лошиот холестерол.
3. Фосфорот, кој бадемот го содржи во големи количини, има
влијание на силата и издржливоста на коските и забите. Исто така е превенција и
за остеопороза.
4. Витаминот Е е ефективен антиоксидант и го намалува
ризикот од срцеви болести, додека магнезиумот помага за отстранувањето на ризикот
од срцев удар.
5. Бадемот го зајакнува вашиот имунолошки систем и го
намалува ризикот од болести. Ја зголемува енергијата во текот на денот, па
неколку бадеми ќе ви дадат сила и енергија.
6. Млекото од Бадем, без шеќер се користи и во процесот на
губење на тежина. Здравите масти го заситуваат апетитот и превентираат
прејадување. Истражувањата потврдуваат дека луѓето кои конзумираат бадеми,
барем два пати неделно, се чекор понапред до идеалната тежина, од оние кои не
конзумираат бадеми воопшто.
7. Бадемот се препорачува и во редуцирање на ризикот од
Алцхајмерова болест.
8. Бенефитите на бадемот во областа на нега на кожата се
добро познати и маслото од бадем се препорачува за масажа на бебиња.
No comments:
Post a Comment