Friday, June 24, 2016

Кокосово брашно за јакнење на имунитетот


Кокосовото брашно се прави од исушената кокосова пулпа. Содржи многу хранливи состојки и затоа треба колку што може побрзо да се внесе во исхраната. 

Кокосовото брашно е доста калорично - 100 гр. брашно содржи 482 калории, но ова брашно нема да ве згои, напротив може да ви помогне да ја одржите килажата или да ја намалите.
Калориите во ова брашно доаѓаат од мастите кои лесно се апсорбираат во организмот и не се претвараат во масно ткиво. 

Тоа не содржи глутен и е богато со протеини, па од овие причини се користи во различни диети. Посебно е присутно во диетите каде отсуствуваат јаглените хидрати. 

Како да го користите кокосовото брашно?

Истото е погодно да се користи во рецепти за подготвување на колачи поради тоа што има благ вкус, но можете да го користите и во сосови и преливи со слатко-кисел вкус, во подготовка на пире од зеленчук и др.

Брашното од кокос е густо и суво во споредба со брашната од житата и ги нема истите особини како другите брашна, затоа него можете да го користите во сооднос  1: 1/2 или 1/4, односно на 1 чаша течност се става 1/2 или 1/4.

Препорачливо е брашното почесто да го употребувате во вашата кујна бидејќи е богато со протеини, витамини, масти, диететски влакна и минерали од кои најважен е манганот кој позитивно делува на нервниот систем и коските. Освен тоа содржи и лауринска киселина која помага во регулирање на хормоните на тироидната жлезда, како и јакнење на имунитетот и одржување на кожата.

No comments:

Post a Comment