Билката стевиа, која потекнува од Јужна Америка е една од најбараните билки во светот заради
својата лековитост.
Уште пред 1500
години, индијанското племе Гуарани ја користеле како природен засладувач за храна и
пијалоци. Таа е дури до 400 пати послатка од шеќерот, без
калории и без јагленохидрати, па затоа и ја нарекувале „меден лист“.
Кога листот на
стевиа ќе достигне висина од 5 cm, тоа е знак дека е спремен за берба. Листот
најпрвин се чисти, а потоа се суши на сонце или во машини со топли зраци.
Свежите листови од стевиа може да се користат при подготовка на оброци и напитоци.
Истражувањата
потврдиле дека со секојдневното користење, стевиа ќе ја направи вашата телесна тежина идеална, ќе го подобри
вашиот тен и ќе ве заштити од слободни радикали.
Билката стевиа ќе
направи уште многу корисни нешта за вас, а од нив ги издвојуваме:
- Помага при спречување на настанување на рак;
- Ја регулира прекумерната тежина;
- Помага при намалување на покачените масти во
крвта и регулирање на крвниот притисок;
- Го намалува шеќерот во крвта;
- Помага при опоравување на организмот после
терапии со антибиотици;
- Помага при опоравување на организмот после
грип или настинка;
- Го успорува развојот на
остеопороза;
- Помага во брзо лечење на организмот
кај инфекции од кандида;
- Помага при детоксикација на организмот, спречување на настанување на
кариес, како и при зајакнување на имунитетот и многу други.
Билката стевиа е достапна во супер маркетите или продавниците за здрава храна и ви препорачуваме белиот шеќер веднаш да го замените со овој природен засладувач, од кој ќе имате многу бенефити.
*Рецепти од ИмуноКујна со стевиа:
- Најбрзиот безглутенски појадок
- Енергетски бомбици со суво овошје
- Безглутенски колач со рогач
- Рецепт за овесна каша со авокадо
*Рецепти од ИмуноКујна со стевиа:
- Најбрзиот безглутенски појадок
- Енергетски бомбици со суво овошје
- Безглутенски колач со рогач
- Рецепт за овесна каша со авокадо
No comments:
Post a Comment