Tuesday, July 26, 2016

Пет значајни намирници во намалувањето на тежината


                        
Намирниците кои се сугерирани во овој текст имаат позитивно влјание за намалување на телесната тежина или одржување и затоа истите би требало да ги консумирате почесто!

Алги
Во својот состав содржат витамини Ц и Б и влакна кои даваат чувство на ситост. Тие организмот ни го заситуваат и со јод. Зелените алги, најдобро е да се консумираат како прилог во салати, супи или готвени јадења.

Горчлива диња или карела
Таа е позната по својот плод кој се смета дека е еден од најгорчливите плодови во светот, а главно се користи во третман на дијабетис. Таа во телото активира лачење на хормон кој се создава во масното ткиво и кој заедно со други хормони делува на осетот за глад и ситост.
 
Цитрон
Цитронот помага при топење на мастите. Цитронот ја зголемува циркулацијата и игра голема улога во намалување на телесната тежина. Најголема добивка за вашето тело ќе имате од недозреаниот цитрон.

Ѓумбир
Коренот од свеж ѓумбир кој содржи етерични масла е сличен на чилито заради загревањето на телото. Тој го зголемува лачењето на жлездите, соковите во дигестивниот тракт и жолчката и така позитивно делува на целиот систем за варење.

Кафе
Кофеинот помага при зголемување на согорувањето на мастите. Тие со помош на кофеинот се разградуваат и стануваат извор на енергија на телото и не се таложат во него.

No comments:

Post a Comment